/ iStock/Getty Images
Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" в Разград получава допълнително финансиране за закупуване на нова рентгенова тръба за скенера на лечебното заведение и дигитален подвижен графичен рентген. Средствата за новото оборудване се осигуряват от Министерството на здравеопазването, съобщиха от лечебното заведение.

Деца от Комплекса за социални услуги в Исперих зарадваха лекари с коледни сувенири (СНИМКИ)

Към настоящия момент лечебното заведение оперира със 107 легла, за които има сключен анекс със здравната каса. Допълнително разкритите легла за пациенти с COVID-19 са чрез вътрешно преструктуриране за сметка на леглата в останалите структури.

От началото на май броят на пациентите с коронавирус, нуждаещи се от стационарно лечение, прогресивно нараства. В същото време общинските болници не поемат пациенти с тежка клиника на COVID-19 и ги насочват към областната болница, посочват още от лечебното заведение.

За периода от май до ноември през лечебното заведение са преминали 469 пациенти с COVID-19, на които са извършени образни изследвания и при необходимост уточняване със скенер.

За три денонощия: 59 новозаразени в Разградско и 14 жертви

Съществен проблем се оказва медицинската апаратура в Отделението по образна диагностика, което разполага със скенер и един стационарен апарат за графии, силно амортизирани, и един портативен апарат. С тези апарати се обслужват стационираните пациенти, включително и тези с COVID-19.

Ръководството на разградската болница благодари за съпричастността, добрата воля и подкрепата, която получава и смята, че с този жест работата в здравното заведение ще се облекчи.
БТА