лекар лекари
лекар лекари / DarikNews.bg, архив
Разград остава областта с най-ниска осигуреност от лекари в страната. Това сочи анализът на Регионалната здравна инспекция за 2018-та година.

Към края на миналата година в здравната инспекция са регистрирани 48 лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ и 69 практики за първична дентална помощ. Общопрактикуващите лекари, работещи в тях са 49, а лекарите по дентална медицина са 74. 

Данните показват, че на 10 000 души в региона се падат по четирима лекари. Това означава, че един медик обслужва средно по 2 305 души, но в много случаи се наблюдава дисбаланс - едни общопрактикуващи лекари имат по 9000 пациенти, а други обслужват по 800. Тревожно е състоянието в някои селски райони, където поради липса на личен лекар в населените места, пациентите са избрали такъв от съседна или отдалечена лекарска практика, отчитат експертите. 

Повече от половината лекари, работещи в извънболничната медицинска помощ са над 55 години, а 22 процента са на пенсионна възраст. Почти няма млади специалисти и болшинството са над средна възраст. Същата тенденция се наблюдава и при лекарите по дентална медицина, сочи още анализът. Според специалистите от РЗИ основните причини за застаряването на лекарското съсловие са миграцията на млади специалисти в чужбина, липсата на възможност за кариерно развитие и интерес към определени специалности, неясните правила и затруднения при специализация.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари
БТА