Проектът „Абритус-мистика и реалност” започва
Проектът „Абритус-мистика и реалност” започва / Радка Минмчева, архив

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев подписа договор за финансиране на проекта „Абритус- мистика и реалност" - съобщиха от пресслужбата на община Разград.

Средствата - 6 219 051 лв. - са по схема „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции" по Оперативна програма „Регионално развитие" чрез Европейския фонд за регионално развитие. 

Обект на проекта е Археологическият резерват „Античен град Абритус". По него се предвиждат: консервационни и реставрационни дейности, свързани с експонирането на крепостна стена, две сгради и християнски култов комплекс; изграждане на посетителски център със сувенирни магазини и заведение; реновиране на сграда и превръщането й в първия по рода си в страната интерактивен музеен център; експониране на две кули от крепостната стена и превръщането им в наблюдателни площадки; организиране на промоционално събитие - „Военен сбор в лагера на Траян Деций"; изграждане на амфитеатрално пространство за анимации и представления; изграждане на алеи и маршрути във вътрешното пространство на крепостта; художествено и алейно осветление.

Срокът за реализация на проекта е 24 месеца.