/ iStock/Getty Images
Областният щаб за борба с коронавируса в Разград прие пакет от мерки за активизиране и разширяване на процеса за ваксинация срещу COVID-19, съобщиха от Областната администрация след заседание на щаба.

Здравното министерство: Ваксините срещу COVID-19 нямат общо с 5G, не водят до безплодие и не вкарват чип в тялото

Част от тях включват отпечатването на информационни брошури, които ще се разпространяват сред населението чрез кметовете и институциите. Предвижда се държавните и общински фирми да изготвят списъци на желаещите да се ваксинират и техните семейства.

Здравните медиатори трябва да обходят рисковите контингенти и да съставят списъци на хората, които искат да се имунизират. Ще бъдат проучени и възможностите по предварително изготвени списъци мобилни екипи да извършват ваксинация по селата в общината.

На заседанието е било отчетено, че областта изостава с имунизацията. Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ася Генева е информирала, че от старта на кампанията в края на декември миналата година досега са поставени 18 090 ваксини, което покрива 16,47 на сто от населението.

Аденовирусна, иРНК, антигенна: Как работят ваксините срещу COVID-19

Според нея, е тревожен и фактът, че в Разградско е нисък броят и на прекаралите болестта, които имат изграден имунитет. От началото на пандемията с COVID-19 са диагностицирани 18 208 души, което е едва 3,44 на сто от населението.

Д-р Генева е подчертала, че точно сега е най-подходящият момент хората да се имунизират, защото са здрави, а и ще има време до есента тялото да изгради силна защита срещу вируса.

Нестандартен подход за решаване на проблема е инициирал кметът на община Лозница Севгин Шукри. Той е обявил, че ще даде по два дни платен отпуск на всеки свой служител, който се имунизира.