При засилен интерес и без затруднения започна пробното гласуване с машини в Разград.

За да дадат вота си експериментално пред обучителната демомашина, поставена на входа на административната сграда на Общината, се спираха предимно възрастни хора. Един от първите, който пробва как става гласуването с машина, беше 68-годишният Йордан.

Теглят образците на машини за гласуване

С помощта на указанията на представител на общината мъжът се справи без затруднение. Той разказа, че досега не е гласувал с машина, но след като е видял, че няма нищо трудно,  в изборния ден няма да се притеснява.

Вота си на пробното гласуване упражни и Стоянка Стойчева. По думите ѝ демонстрационното гласуване ѝ е било от полза. „Не смятах, че е толкова лесно. На предните избори се чувствах неуверена, но на тези ще гласувам без притеснение, защото разбрах, че е лесно“, каза разградчанката. 

Секунди да упражни правото си на вот пробно отне на зам.-областния управител Найден Късов. Той апелира по-възрастните и хората, които се притесняват да гласуват с машини, да се възползват от възможността за тестово гласуване със специализираното устройство.

Късов припомни, че за демонстрационното гласуване по населените места в региона са доставени десет машини. Три от устройствата са предназначени за най-голямата община Разград. 

Секретарят на общината Нели Добрева обясни, че обучителните демоустройства ще бъдат поставени по график във всички населени места със секции с машинно гласуване. Машината на входа на административната сграда на Община Разград ще бъде на разположение на гражданите до 16 септември.

В следващата седмица машина ще има и в жк. „Орел“ пред Пенсионерския клуб. От 26 до 30 септември местоположението на машините в Разград може да бъде променяно по заявка на пенсионерски клубове и клубове за хора с увреждания.

Добрева заяви, че гласуването с машина е максимално улеснено и не би следвало хората да имат проблеми.
БТА