Оставиха в ареста нападателя на момичето от Цар Калоян, съобщиха от обвинението.

Прокуратурата е повдигнала три обвинения за това, че на 16 ноември, е направил опит умишлено да умъртви момичето, като деянието е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, за изнасилване и за палеж.

Какво е състоянието на малтретираното момиче от Цар Калоян

Пред съда, защитата на подсъдимия не поиска по-лека мярка, но изтъкна, че към момента съпричастността на обвиняемия към престъплението не е доказана в достатъчна степен.

БТА

Какво е провокирало подобна агресия от страна на обвиняемия към първата му братовчедка, какви са роднинските им неуредици, действал ли е с умисъл, страда ли от някакви заболявания - тепърва ще се установява.

Според съда към момента са събрани достатъчно доказателства - огледи, свидетелски показания, справка за съдимост на обвиняемия, документи от лечебното заведение за уврежданията на пострадалата, от които би могло да се изведе обосновано предположение за съпричастността на 25-годишния мъж към повдигнатите обвинения.

Освен първата изискуема предпоставка, съдебният състав прецени, че са налице и останалите две - реална опасност лицето да се укрие, тъй като вече е направил такъв опит и е заловен при специализирана полицейска акция или да извърши друго престъпление. Мнението на съда се подкрепя от факта, че престъпленията са тежки и за тях се предвиждат значителни наказания, както и че мъжът е привлечен като обвиняем в условията на опасен рецидив. Определението на съда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.

Припомняме, че 25-годишният мъж беше задържан късно следобед на 17 ноември, след като се укриваше около денонощие след извършеното от него тежко престъпление. Добре известен е на органите на реда и на прокуратурата и е осъждан два пъти, като в единия от случаите също изнасилил жена. Жертвата е намерена в тежко състояние в дома си.

17-годишното момиче се бори за живота си в русенската болница. Състоянието на момичето е стабилно и с добри жизнени показатели, но е на командно дишане, но ѝ се дава възможност за опит за спонтанно дишане, като се намаляват медикаментите.

Състоянието на изнасиленото момиче от Цар Калоян се усложнява, търсят кръводарители

Призивът за кръводаряване предизвика вълна от съпричастност, а ортопедът обясни, че е желателно кръводарителите за момичето да бъдат от Русе, тъй като болницата няма възможност за транспортиране от други места.

Възможно е и даряване на кръв в Плевен, където е лабораторията, която обработва дарените банки.