/ netinfo
Комисия, назначена от Областния управител Гюнай Хюсмен, обобщи данните и препоръките от проверките на състоянието на пешеходните пътеки в областта. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Огледите на пешеходни пътеки бяха извършени след работна среща между Главния прокурор на Република България, Министъра на вътрешните работи и Министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка със зачестилите пътно-транспортни произшествия на пешеходни пътеки в страната.

В областната комисия участваха представители на седемте общини в Област Разград, на ОД на МВР и Областно пътно управление, заседанията й ръководи заместник областният управител Нурие Црънгалова.

312 са пешеходните пътеки в областта, всички са проверени от комисиите по общини. 58 от пътеките са на републиканска пътна мрежа, а 244 – в населените места. Най-много са пътеките в община Разград – 192, като само в областния център са 140. В общините Кубрат и Лозница има по 32 пешеходни пътеки, в Исперих – 24, в Завет – 11, в Самуил – 6, в Цар Калоян – 5.

Най-масовото нарушение, установено от комисиите, е липса на осветление на пешеходните пътеки – в 218 от случаите. 173 от пътеките са без надпис „погледни“, 130 са без пътни знаци, а 95 без маркировка или с избеляла маркировка.

Представителите на ръководствата на общините Завет и Лозница обявиха, че вече са започнали действия по опресняване на маркировката и поставяне на знаци, където липсват, в Цар Калоян предстои и освежаване на маркировката и поставяне на надпис „погледни“.

От останалите местни управи също увериха, че мерките ще се обсъдят от общинските ръководства.
Обобщената информация ще бъде изпратена в Агенция „Пътна инфраструктура“.

На заседанието Иван Иванов от Областно пътно управление-Разград съобщи, че в най-скоро време ще бъдат решени два проблема на жителите на населени места, които са обсъждани на подобни комисии – започнали са процедурите по поставяне на шумяща напречна маркировка преди и след село Стражец, а в Ушинци ще бъдат поставени пътни знаци.