/ iStock/Getty Images
В Разград започна обновяването на Градския парк, съобщиха от Общината в града. 

С дейностите по озеленяване и облагородяване на зоната за отдих са ангажирани работници на общинското предприятие „Паркстрой“. В подножието на Пантеона се разчиства почвопокривна растителност, неподдържана от години и обхванала големи площи от пътеките към монумента.

Предвижда се мястото от около 400 кв.м. да бъде затревено и зацветено с рози. Осветлението в района ще бъде възстановено, ще се осигури и капково поливане. Дейностите по разчистване и поставяне на нова пръст се очаква да продължат два месеца, след което ландшафтен архитект ще предложи решение за обновяване на растителността, обясниха от общината. 

В района на механа „Лятно кино“ по инициатива на собственика на заведението и с финансово обезпечаване от негова страна също ще бъде обновена растителността. Сухите дървета, които създават предпоставки за инциденти с минувачите и играещите около детската площадка край механата, ще бъдат премахнати. А в прилежащите зелени площи ще се извърши компенсаторно озеленяване със 75 широколистни дървета. 

Около детската площадка ще бъде оформена градинка с райграс и цветна леха с поливна система. 

Разградският парк е един от най-старите зони за отдих в страната. Изграждането му започва през 1901 година от дружеството по залесяване околностите на града „Лес“. Инициативата за създаването на парка е на един от основателите на дружеството Иван Свирачев. Още тогава са определени и местата на днешните стадион, колодрум и летен театър.
 
БТА