/ БТА
Над 220 певци, музиканти и танцьори от пет общини ще представят област Разград на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица. Всички, които бяха допуснати до регионалния етап за излъчване на участници в дванайсетото издание на фолклорния форум, са одобрени.
Самодейните състави и индивидуални изпълнители от общините Разград, Кубрат, Исперих, Лозница и Цар Калоян се представиха на откритата сцена на Ронда в Градския парк в областния център.

БТА

Тричленното жури с председател доц. д-р Анна Щърбанова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките внимателно проследи изявите на изпълнителите. Специалистите им дадоха препоръки за коригиране на определени елементи в изпълненията, които ще им помогнат да се представят по-добре в Копривщица. 

БТА

На откриването на регионалния преглед селекция заместник-областният управител Драгомир Златев пожела успех на самодейците и достойно представяне в престижния форум през август.

„За мен е истинско щастие да ви гледам и да се радвам на желанието, с което излизате на сцената, пременени в най-пъстрите носии, изпълнявайки най-красивите танци и най-въздействащите песни“, с тези думи зам.-кметът на Разград Добрин Добрев се обърна към самодейците. Той изрази надежда, тези, които пазят традициите, да стават все повече.

БТА

Националният събор на народното творчество в Копривщица ще се проведе от 5 до 7 август. Организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, областната администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Сред медийните партньори е Българската телеграфна агенция.

БТА

Съборът е създаден през 1965 г., като от декември 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

БТА

БТА

БТА

БТА