Избирателната активност в област Разград към 11:00 часа е 10,07 %, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

До този час от 132 454 избиратели с право на глас в региона своя вот са упражнили 13 341 души. Най-активни са избирателите в община Лозница, където са гласували 12,57 на сто, а най-нисък е процентът в община Цар Калоян - 7,68. В община Разград активността е 9,09 на сто.

В община Исперих до урните са отишли 10,52 процента от имащите право на глас. В Кубрат са гласували 10,79 на сто от избирателите. В Завет правото си на вот са упражнили 11,34 процента от гласоподавателите, а в община Самуил бюлетина са пуснали 10,26 на сто от избирателите.

"Активността на парламентарните избори към същия час на 14 ноември е била 8,98 на сто, а на изборите на 11 юли - над 12 процента. Изборният процес в областта протича нормално и в спокойна обстановка", каза председателят на Районната избирателна комисия Хубан Соколов.

По думите му, е имало технически проблеми с устройствата в отделни секции, но те не са довели до преустановяването на машинното гласуване. Хубанов каза още, че от началото на изборния ден в Районната избирателна комисия е постъпила една жалба за нарушение на изборния процес. Тя е отхвърлена като неоснователна.

От областната дирекция на МВР съобщиха, че засега няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. В полицията са получени и отработени 10 сигнала, свързани с нарушения на изборното законодателство. До момента няма образувани досъдебни производства.

Звената на сектор „Български документи за самоличност“ издават и в днешния ден удостоверения на граждани с изгубени, откраднати или повредени лични карти, за да могат да упражнят правото си на глас.

До 11.30 часа с удостоверения за гласуване са се снабдили петима - един в Разград, двама - в Исперих, и двама - в Кубрат. Връчените готови лични карти са шест – две в Кубрат и четири в Исперих.
БТА