Мегадело с 300 страници обвинителен акт започна в Разград
Мегадело с 300 страници обвинителен акт започна в Разград / netinfo

Най-обемното дело в историята на Окръжен съд-Разград започна днес. Процесът е срещу лекаря от Търговище д-р Добрин Папуров, 300 страници е обвинителният акт, повече от 300 са свидетелите. Делото се гледа в Разград поради отводи на магистратите от Търговище.

Стартира днес с искане за отвод на окръжния прокурор Огнян Дамянов. Защитата на д-р Папуров твърдеше, че той е предубеден, тъй като след първото заседание преди 2 месеца коментирал процеса. Съдът отхвърли това искане, като уточни, че обяваването на очевидни факти от делото не е основание да пристрастност. Адвокатите на медика се възпротивиха и на приемането на два граждански иска срещу д-р Папуров. Съдът обаче допусна исковете от НЗОК за 211 570 лв. и от Министерството на финансите за 89 209,18 лв.

Първият свидетел по делото бе настоящият директор на РЗОК-Търговище Йошенка Ненчева, тъй като се оказа, че в периода, за който се смята, че са извършени престъпленията, тя не е работела в касата, разпитът й приключи бързо. Над час продължиха въпросите към бившия заместник-директор на РЗОК-Търговище Росица Димитрова, докато съдът не излезе в почивка. Свидетелката е извършвала лично проверките на двете лечебни заведения на д-р Папуров – Медицински център „Солигена” и Хирургическа болница „Папуров”.

Според обвинителния акт в периода февруари 2005 - декември 2006 г. медикът е получил от НЗОК 211 570 лв. за лечение на пациенти, които всъщност не са лекувани в клиника „Папуров". Второто обвинение е за приспадане на неследващо се ДДС в размер на 89 209,18 лв.

Процесът продължава всеки работен ден до 28 юни, назначен е и резервен съдебен заседател.