Машинни техници, лаборанти и монтьори са сред търсените кадри на пазара на труда в област Разград. Това показват резултатите от проучване за потребностите на работодателите, съобщиха от Областната администрация.

Неравенството в доходите у нас расте

Анкетата е направена от Агенцията по заетостта по поръчка на Регионалното управление на образованието. Според проучването сред търсените специалности и професии в общините Исперих и Самуил са тези, свързани с дейности в керамичното производство. Има нужда също от технически кадри - шлосери, монтьори и стругари във фирми с производствена дейност.

Работодателите в общините Кубрат и Завет изпитват недостиг на водачи на селскостопански машини, работници в полевъдството, бармани, сервитьори, продавач-консултанти и шивачи.

Бизнесът в общините Разград, Лозница и Цар Калоян има нужда от техници по машини и съоръжения в химическата и хранително-вкусовата промишленост, и в машиностроенето.

Търсят се машинни оператори за машини и съоръжения за заваряване, техници на енергийни съоръжения и инсталации, електротехници, лаборанти, работници за производството на хляб и хлебни изделия. Не достигат също шивачи, професионални шофьори, автомонтьори, монтажници и продавач-консултанти.

Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица

Данните от проучването ще послужат при изготвянето на план-приема за следващата учебна година. По думите на началника на Регионалното управление на образованието Ангел Петков е необходимо директорите на професионални гимназии да работят в тясна връзка с бизнеса, за да предлагат на подрастващите специалности и професии, които ще гарантират реализацията и успеха им на трудовия пазар.

Общо 41 паралелки са заложени в държавния план-прием за новата учебна година в област Разград. Очаква се седми клас да завършат 964 ученици.
БТА