7 години затвор получи в задочен процес турски гражданин, убил двама в катастрофа
7 години затвор получи в задочен процес турски гражданин, убил двама в катастрофа / netinfo

Ефективна присъда от 7 години получи турски гражданин, причинил катастрофа, в която загинаха двама мъже от заветското село Веселец. Процесът срещу 51-годишния Гьокхан Йокшен бе гледан задочно в Окръжен съд-Разград, тъй като мъжът е в неизвестност от момента, в който му е предявено обвинение, обявен е за общодържавно издирване, но не е открит от органите на реда, съществува предположение, че е във Франция. В съдебната зала го защитава служебен адвокат, който поддържаше тезата, че не Йокшен е предизвикал шофирал по време на катастрофата, а един от загиналите мъже.

Пътният инцидент стана на 4 юни привечер на пътя Побит камък – Дянково. Гьокан Йокшен, който е турски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в България, 35-годишният Адем Вели и 34-тодишният Тезджан Якуб по-рано били на сватба в Завет, прибрали се във Веселец и след това тръгнали към Разград с „Ауди А8“, собственост на съпругата на Гьокхан Йокшен. В кръвта му и имало 1,99 промила алкохол – установила експертиза по делото, пиян бил и пътникът на седалката до него – Адем Вели с 1,59 промила, седналият на задната седалка и единствен с предпазен колан Тезджан Якуб имал 0,11 промила алкохол в кръвта. Въпреки ограничението за подобен път от 90 км./ч. Йокшен карал със 155,30 км., на ляв завой изгубил контрол над автомобила, колата излязла от пътя, блъснала се последователно в две дървета и се обърнала по таван. Двамата пътници са починали на място, с опасност за живота и бил и водачът.

В първоначалните си показания Йокшен признал, че той е управлявал колата, по-късно обаче се отметнал и заявил, че отстъпил шофьорското място на Адем Вели. Съдът и прокуратурата не установиха доказателства за тезата, поддържана и от служебния му защитник. Прокуратурата поиска наказание от 8 години лишаване от свобода  и отнемане на шофьорската книжка за същия период. Защитата пък настояваше за оправдателна присъда.

С присъдата си съдът постанови 7 години лишаване от свобода в затворническо общежитие от отворен тип, както и 10 години лишаване от право на управление, както и заплащане на разноските от досъдебното производство – 1643,35 лв. и съдебните разноски – 397,85 лв. Присъдата подлежи на обжалване и протест.

 

Съдът промени и мярката за неотклонение, като разпореди отнемане на паричната гаранция от 3000 лева и постоянно задържане под стража. Ако присъдата влезе в сила в този си вид, ще бъде издадена и Европейска заповед за арест на Гьокхан Йокшен.