Жителите на Поибрене на протест пред МОСВ и МЗ
Жителите на Поибрене на протест пред МОСВ и МЗ / netinfo
Жители на панагюрското село Поибрене, в което повече от 2 години питейната вода е замърсена с арсен, ще протестират днес пред Министерството на околната среда и водите и пред Министерството на здравеопазването. Заедно с еколози от Коалиция „България без цианиди” те ще настояват за спешни изследвания и цялостна рекултивационна програма за почвите за определените като “гореща точка” Златица – Пирдоп - р. Тополница.

Според тях държавата бездейства и вече 26 месеца не предприема конкретни действия за установяване източника на замърсяване. Протестиращите не са съгласни и с констатацията на МОСВ, че арсенът е попаднал в питейната вода поради геоложките дадености на района и стари екологични замърсявания.

На демонстрацията ще бъде издигнато и искане за отмяна решението на МОСВ за въвеждането на цианидната технология за добив на злато в мина „Челопеч”. Повод за протеста е предстоящото разглеждане на Доклада на Комитета по петициите към Европейския парламент, който през ноември се е запознал в детайли с петицията и исканията на хората от бедстващото село.

Вече трета година 1 100 жителите на Поибрене, 350 от които – деца, са принудени да пият само бутилирана минерална вода, след като през ноември 2007-а във водоизточника на селото бе установена концентрация на арсен в пъти над нормата. При последните замервания преди месец превишението на пределно допустимите стойности бе 2,5 пъти.