/ Dariknews.bg, архив
Строителните дейности по пътя Пловдив Асеновград ще се възобновят през април. Това заяви на първата копка на новото кръгово кръстовище на пътната артерия Пловдив-Карлово областният управител Здравко Димитров.

Изграждат кръгови на две нива на пътя Пловдив-Асеновград

По думите му обаче, ако не се спази крайният срок, който приключва до юли, тази година, има опасност да бъдат загубени 11 милиона лева европейско финансиране. Затова довършването на проекта ще се форсира, обясни губернаторът. Пътят Пловдив-Асеновград е основната връзка с летище „Пловдив“ и индустриалния район край областния град.

През 2017 г. започна реконструкцията на 10-километров участък от пътната артерия, с което отсечката се разшири до автомагистрален габарит. Заради безопасността на пътуващите и за удобство през зимата трафикът се осъществява и в двете платна чрез временна маркировка и организация на движението.

Ще отпаднат ли винетките за пътищата около Пловдив

През 2018 г. общините Куклен, Родопи и Асеновград предоставиха изготвени идейни проекти за изграждането на локални платна по пътя, край който се разрастват редица търговски и индустриални обекти. Реконструкцията на отсечката ще осигури бърз транспортен достъп на жителите от общините Куклен и Асеновград и от област Смолян до АМ „Тракия“.

Със средства от републиканския бюджет на пътната артерия ще се изгради и кръгово кръстовище, което ще замени съществуващото такова на входа на Пловдив при пресичането с Околовръстния път.

Към момента строителните работи са стопирани, заради отчуждаване на засегнатите имоти.