/ Дарик Пловдив
Местната управа не се е отказала от случая и ще продължи кореспонденцията си с прокуратурата
"Много трудно община Сопот може да намери законово основание, по силата на което да окаже съдействие за разрешаването на въпроса с имота, в който се трупат ненужни вещи и боклуци'. Това заяви в интервю за Дарик радио юрисконсултът от подбалканската Община Йордан Кънчев.

РИОСВ ще съдейства на община Сопот за проверка на имота "екобомба"

"Проблемът с къщата, в която различни стари предмети се трупат в чували, а има твърдения и за стари боеприпаси или взривоопасни вещества, е от над 10 години", допълни той.

"Ние, заедно с РИОСВ-Пловдив, имаме готовност да влезем на място и да извършим проверка, а екоинспекцията да издаде предписания или да вземе мерки за потенциалната еко бомба, но нямаме нужното правомощие за това, което би следвало да ни се осигури от Районна прокуратура-Карлово", продължи юристът.

По думите му, Община Сопот може само да издаде акт за административно нарушение и впоследствие - наказателно постановление, което вече е направено, но това няма дългосрочен ефект.
 
Припомням, че съседи на скандалния имот няколко поредни пъти излизаха на протест. По думите им, от нерегламентираното бунище се носи неприятна миризма, особено през летните месеци, след дъжд и последвало слънчево време.

РИОСВ-Пловдив провери струпване на отпадъци в частен имот в Сопот  

Някои твърдят, че в двора на къщата са забелязали и гризачи, което носи опасност от развиване на епидемия. Собственици са майка и син, които не живеят на въпросното място, а, според запознати, покойният съпруг (и съответно баща) e бивш военен и преди години е складирал в имота боеприпаси и взривоопасни вещества.  
 
Основният проблем е, че според нормативната уредба, онова, което е натрупано в двора на къщата, не може да бъде определено като боклук, а се води собственост на майката и сина, и затова държавното обвинение няма инструмент за издаване на възлагателно писмо, с което общината и РИОСВ да влязат в имота и да упражнят какъвто и да било контрол.

Въпреки всичко Кънчев заяви, че местната управа не се е отказала от случая и ще продължи кореспонденцията си с прокуратурата, докато се стигне до някакво разумно решение.