/ Община Родопи
Община „Родопи”  отпразнува Трифон Зарезан по стара традиция. С тъпан, хора и руйно вино зарязаха лозята в село Брестовица. Кметът на общината Павел Михайлов, заместникът му Владимир Маринов и кметът на с. Брестовица Любен Радев хванаха лозарската ножица, за да спазят българския обичай и  ритуално нагазиха лозята в масива „Бяло поле” край селото.

Зарязаха лозята в Поморие         

Още тази година ще възродим традиционните Дионисиеви празници, които ще започнат именно от столицата на виното – село Брестовица”, каза в обръщението си към брестовичани кметът Павел Михайлов. Той припомни, че Дионисиевите празници, които са посветени на младото вино, се провеждат в началото на месец декември и пожела на всички плодородна и благодатна година.

Румен Радев: Българското вино е на световно ниво        

Тържеството за празника започна с литургия в храма „Св. Теодор Тирон“. След официалното откриване с хоругви и шествие, местните лозари и винари се отправиха към местността „Бяло поле“, където бе отслужен водосвет и ритуално бяха зарязани лозята. 

Община Родопи

„Село Брестовица е пример за това, че традицията и модерните технологии в производството на вино вървят ръка за ръка. С днешния ритуал се слага началото на стопанската година. Пожелавам много плодородие и богата реколта”, каза в приветствието си кметът на Брестовица Любен Радев.

Община Родопи

Най-сладката част от празника Трифон Зарезан, отново както повелява традицията, е веселието. Затова, след водосвета за здраве, отслужен от отец Данаил и ритуалното зарязване на лозето хората се отправиха към площада, където вече се печаха сочни мезета и се разливаше червено вино.