ОбС Пловдив
ОбС Пловдив / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Шефът на ВиК Пловдив Спартак Николов и превозвачът Димитър Чолаков са само част от пловдивските общински съветници, които до 23 март ще трябва да решат дали да останат в местния парламент или да запазят участието си във фирми. Причината - новият Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, познат още като закона за „Антикорупция“.
 
Въпреки, че Спартак Николов е шеф на държавно дружество, новите изисквания касаят и него. Пред Дарик той коментира, че ако се наложи ще се откаже от мястото си в местния парламент, където е в групата на ГЕРБ, за да запази поста си на управител на ВиК Пловдив.
 
Превозвачът Димитър Чолаков, който е от групата на Съюз за Пловдив", заяви за Дарик, че смята да прехвърли акциите, които притежава в „Автотранс 2000” ООД и да остане съветник в ОбС. Припомням, че фирмата му има сключен договор с Община Пловдив за изпълнение на някои от линиите на градския транспорт.
 
Председателят на групата на БСП Николай Радев коментира, че няма съветници от левицата в ОбС на града, които да се притесняват от новите законови изисквания. Това каза от своя страна и съветничката от ВМРО Лилия Учкунова.
 
Според новоприетите текстове, като цяло общински съветници не могат да имат участие в дружества с общинско участие или в такива, които имат сключени договори с общини. Срокът, до който местните старейшини трябва да подадат декларации за несъвместимост, е 23 февруари.

По предварителни данни, новите законови изисквания засягат около 17 от местните старейшини, което представлява една трета от състава на ПОС.