/ Деян Герговски
Вследствие на силен вятър, е имало преплитане на проводници на далекопроводи и съответно къси съединения, които причинили четири пожара и няколко паднали дървета в Смолянско. 

Къща горя в родопско село, вероятно мълния е причинила пожара

Инцидентите са регистрирани в петък, като един от най-големите пожари, е бил в местността „Хатджелиеви колиби“, землище на с.Крайна, Общиан Неделино в имот собственост на 73-годишен мъж.  

Унищожено е около 350 кг сено, овощни дръвчета - две череши, четири сливи, една ябълка и около три дка сухи треви и храсти. Спасена е една сграда, два дка смесена гора и 700 кг фураж. 

Пожар е пламнал и в местността „Пресявната“, Община Рудозем. Произшествието е ликвидирано от два екипа на пожарната, служители на ДГС-Смилян и доброволци.

Къща изгоря в Стойките, предполага се че мълния е причинила пожара

Късо съединение е причината и за пожара в петък и ул.“Обединение“ в Мадан. Там е горял имот, собственост на 52-годишен мъж. Сухи треви и храсти са пламнали и в с.Давидково, общ.Баните. 

Силният вятър е бил и причина за счупено и паднало  на пътното платно в района на почивна база „Сомат“, в Доспат. Дърво, е паднало на пътното платно в с. Кръстатица, общ. Баните, както и на ул. "Обединение" № 2, в Мадан. 

Мълния уби жена в Родопите

Освен това, огнеборците са гасили и още два пожара през почивните дни, заради небрежност при боравене с открит огън. Единият е бил в района на Рудозем, а другия в Мадан.