заседание на кризисния щаб
заседание на кризисния щаб / netinfo
Въведено е денонощно наблюдение на критичните участъци заради очакваните големи дъждове
Стефан Балабанов за сформирания кризисен щаб
95385
Стефан Балабанов за сформирания кризисен щаб
  • Стефан Балабанов за сформирания кризисен щаб
Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов е определен за ръководител и координатор на превантивните дейности срещу бедствия и аварии за областите Пловдив, Пазарджик и Смолян.

Това е решено на работно съвещание, проведено късно снощи в Пазарджик под ръководството на зам.-министъра, съобщават от дирекцията. То е в изпълнение на разпоредените мерки от Националния щаб за защита при бедствия.

В снощното заседание участваха директорите на областните дирекции в Пазарджик, Пловдив и Смолян.

зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов оглавява кризисния щаб в Пловдив, Пазарджик и Смолян
зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов оглавява кризисния щаб в Пловдив, Пазарджик и Смолян Телемедия

Създадена е необходимата организация за извършване на комплекс от превантивни мерки по повод на очакваното влошаване на времето – наличие на силен вятър и обилни валежи.

Оранжев и жълт код за дъжд и вятър, вижте къде

В реално време се извършва непрекъснат мониторинг на язовирите и речните корита на териториите на трите области, състоянието на пътната мрежа, електропреносната мрежа и рисковите места за образуване на свлачищни процеси.

В тези дейности са ангажирани автопатрули на полицейските управления, дежурни екипи от районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“, областните и общинските администрации, кметовете на населените места, фирмите ангажирани с пътната поддръжка и електроразпределителното дружество.

Въведено е денонощно наблюдение на критичните участъци в Смолянско, заради очакваните валежи и обявените предварително кодове. Това обяви областният управител на Смолян, Недялко Славов. Предупредени са всички общински щабове, като се подават на всеки два часа информация и на Централния щаб.

Обемът на водните корита и язовири е достатъчен, за да побере предвидените количества валежи. Освен това, през лятото сме извършили почиствания на речни корита. На този етап нямаме повод за притеснения“, добави Славов. Дадени са указания на щабовете по места, да имат готовност и за изграждане на диги при необходимост, като за целта предварително има планирани количества с пясък и чували.

Кметът на Смолян Николай Мелемов призова смолянчани да преместят дърва и други материали, които се намират в близост до речните корита на реките Бяла и Черна.

Според Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, предупредителният код за валежи днес е оранжев, като се очаква покачване на водите на реките Черна река при Смолян, Арда и Елховска при Рудозем, както и на Върбица край Златоград.

Паднали дървета и камъни са разчиствали дежурните екипи през последното денонощие в Смолянско, като на този етап са отменени  ограниченията на прохода „Превала“, където до тази сутрин имаше забрана за движение на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.

Дърветата са били разчиствани от пътните платна в Златоградско, а паднали камъни и земна маса са затруднявали движението в района на Широка лъка.