Заради истерията с лошото време – бум на продажбите на хляб и свещи
Заради истерията с лошото време – бум на продажбите на хляб и свещи / Дарик архив

Голям бум на търговията. Свещи, хляб и други основни хранителни стоки масово се купуват, а в някои магазини са свършили“, коментираха пред Дарик служители на общинската администрация в Чепеларе. Те са категорични, че синоптичната прогноза и истериите в медиите са подпомогнали икономическия растеж на търговците.

В Смолянско най-доволни от тази ситуация са именно те, тъй като доста хора предприеха мерки за запасяване с продукти от първа необходимост и увеличиха драстично оборотите на магазините. В община Баните, някои от маркетите дори са изчерпили наличните си запаси.

Туристическият бранш в Родопите обаче страда заради множеството откази от резервации. Настъпилата истерия около очакванията за лошо време и сибирски студ накара не малко туристи още в четвъртък да прекратят преждевременно своите ваканции и да се приберат по родните си места.

Хотелиерите отчитат сериозни загуби от отказ на резервации - около 30%, а може и да са повече“, коментира кметът на община Чепеларе Славка Чакърова. Тя е получила множество сигнали от местните представители на туристическия бизнес.

Загубите са за хиляди левове, отказът е предимно от родни туристи. Искам да уверя всички, че обстановката в Пампорово, Чепеларе и близките курортни ядра е повече от добра. Пистите са добре заснежени, а условията за туризъм са повече от добри“, добави Чакърова. Според нея, темата с очакванията за бедствия е пресилена доста и това е основната причина за регистрирания отлив.

Пътищата са почистени и движението на леки коли се осъществява при нормални зимни условия. Имаме готовност да отговорим и на по-големи предизвикателства, наели сме и допълнително техника, за да няма проблеми с достъпа до населените места и курорти“, категорична е кметицата на община Чепеларе. Тя изрази съчувствие, с това, което се случва в Сверена България, но уточни, че подобни снегонавявания в Родопите няма.

Пътищата в област Смолян са проходими при зимни условия, като вече отпадна изискването всички автомобили да се движат с вериги. Остава обаче в сила ограничението на моторните превозни средства с маса над 12 тона на територията на цялата област.

Пътищата са почистени и обработени против заледяване, няма затворени трасета, както и сигнали за закъсали автомобили“, коментираха от Областно пътно управление в Смолян. Снежната настилка в областта на места подмина 70 см. Температурите са от – 7 до -15 градуса.