/ ThinkStock/Getty Images
Общински епизоотични комисии, които да проведат разяснителна кампания сред селските стопани, ще бъдат създадени до края на седмицата. Това стана ясно след заседание в Областна управа в Пловдив, на което бяха набелязани мерки за предотвратяване на разпространението на чумата по дребните преживни животни и недопускане на проникването на Африканска чума по свинете в България.
 
Всеки фермер в страната ще бъде запознат с епизоотичната обстановка и набелязаните мерки за недопускане на заразните болести. За да се упражнява и по-голям контрол при изплащане на обезщетенията при наложително умъртвяване на животните, е необходимо да се направи регистрация на всички животни отглеждани във фермите.
 
МВР пусна кадри от карантинната зона (ВИДЕО)

В момента се провежда превантивно пръскане на главните пътища и паркингите в област Пловдив с дезинфекционния препарат „Виркон S“.
Екипи от Областната дирекция по безопасност на храните провеждат разяснителна кампания на фермерите и частните стопани, а полицейски патрули следят за нелегална търговия и транспортиране на животни. Ловните дружинки в областта също са инструктирани и обучени за вземане на проби от дивите животни при отстрел.
 
От днес се разрешава провеждането на групов лов, който има за цел да намали популацията на диви свине, като превантивна мярка за недопускането на навлизането и разпространението на територията на страната на болестта Африканска чума по свинете, от която вече има огнища в съседна Румъния, обясни директорът на РДГ инж. Мирослав Димитров. Вече са раздадени 1200 комплекта, с които да се вземат проби от дивите свине и да се дават за изследване от лабораториите.

Изплатиха първите суми на общините, засегнати от чумата по дребните преживни животни

Основна предпазна мярка за защита от разпространението на болестта е започналото вече изграждане на защитна стена по сухопътната граница с Румъния.  Поставена е и информационна табела на летище Пловдив, която цели разясняването на ограничителните мерки, които ще бъдат предприемани за пристигащите пътници. Сред тях е забраната за внос на месни хранителни продукти.
 
Болестите не са опасни за човека, но вирусът на Африканската чума може да се предава с храните, поради което хранителните отпадъци трябва да се изхвърлят само в затворени контейнери за смет и в никакъв случай да не бъдат използвани за изхранване на селскостопански животни. Целта е да се ограничи антропогенният фактор, който е основния източник на пренасяна на вируса.

Заболяването може да се пренася механично от човек чрез дрехи, обувки или заразени месни продукти и поради тази причина се налага спешното прилагане на превантивни мерки за ограничаване и недопускане на разпространението му, защо смъртността е голяма и няма лечение и ваксина, а икономическите загуби са огромни, заяви д-р Тодор Бенков - началник на отдел „Здравеопазване на животните” към ОДБХ.
 
МВР ще проверява укриват ли се животни заради чумата

На заседанието, което се състоя по заповед на областния управител Здравко Димитров, присъстваха председателят на епизоотичната комисия Димитър Керин, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Камен Янков и д-р Тодор Бенков - началник на отдел „Здравеопазване на животните”дирекцията, експерти, представители на полицията, РЗИ и Ловно-рибарско дружество „Сокол“, кметове и представители на общините в областта.