/ / iStock/Getty Images
Започва обновяването на Ботаническата градина в Пловдив. Тя е с площ от над 110 дка и е една от най-големите в страната. Дадена е за стопанисване на Аграрния университет в града на тепетата.

Висшето училище вече започна да събира средства за облагородяване на Ботаническата градина и инициира няколко доброволчески инициативи за почистването на терена от отпадъци. В миналото в градината са били поддържани живи колекции от критични родове на българската флора и защитени видове като перуника, лале, крем и синчец, както и голяма колекция от екзотични видове храсти и дървета.

Към момента в Ботаническата градина все още има ценни растителни видове, някои от които уникални за страната, които са застрашени от изчезване, поради недостатъчни средства за стопанисване, грижи и опазване на биоразнообразието.

През миналата година ОбС на града гласува дарение в размер на 240 000 лева на университета за изграждане на ограда на градината. Старт на дейностите по проекта ще дадат кметът на Пловдив Иван Тотев, районният кмет на "Тракия" Костадин Димитров и ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева.