Задържаха ливанец с 50 кг. кокаин
Задържаха ливанец с 50 кг. кокаин / netinfo

37-годишен ливански гражданин е бил задържан от полицията във връзка с откритите 50 килограма кокаин в склад в индустриалната част на Пловдив. Според МВР дрогата е пристигнала у нас от Латинска Америка и е била предназначена за страни от Централна Европа. Операцията е била проведена след сигнал от турския клон на Агенцията за борба с наркотиците ДЕА.

Официално задържаният ливанец е развивал собствен бизнес, до този момент той не е попадал в полезрението на служителите на реда.

В хода на полицейското разследване бе установено, че дрогата е пристигнала у нас от страна от Латинска Америка. Съхранявана е в складова база в северната индустриална зона на Пловдив, ползвана от ливанския гражданин. Предвиждало се кокаинът да бъде реекспортиран за страни от Централна Европа.

Наркотикът бил укрит в специално пригодени тайници между теракотни плочи, предварително изрязани в средата. Поставени една над друга, между тях се образува кухина, в която била поставена скъпоструващата дрога.

Кокаинът допълнително е запечатан с восък, за да се избегне овлажняване и евентуално откриване при преглед с рентген или с помощта на куче.

Въпреки взетите защитни мерки, по време на обиска в съвместния екип от антимафиоти и митнически служители, е включено и специално обучено куче. С негова помощ проверяващите се насочили към мястото, където е укрит кокаина.Цената на един килограм от дрогата на българския пазар варира между 30-35 хиляди евро, а на европейския наркопазар тя достига до 45-50 хиляди евро.

Пловдивската окръжна прокуратура обмисля дали да поиска от съда постоянна мярка за неотклонение за задържаният 37-годишен ливански гражданин заради иззетите 50 килограма кокаин.

Обмисляме дали да поискаме постоянна мярка задържане под стража и проверяваме дали задържаният има съпричаност към пратката.” каза за Дарик радио окръжният прокурор Андрей Атанасов.

Той потвърди, че ливанецът е задържан от полицията за 24 часа.