мръсен въздух
мръсен въздух / ThinkStock/Getty Images
Липсва ефективна мониторингова система за контрол на качеството на атмосферния въздух и система за оповестяване на населението при рязкото му влошаване
мръсен въздух
96064
мръсен въздух
  • мръсен въздух
Обществено обсъждане на тема „Подобряване качеството на атмосферния въздух в град Пловдив“ се проведе снощи в Историческия музей – зала Съединение. То беше организирано от сдружението с нестопанска цел „Бизнесът за Пловдив“ и имаше за цел набелязването на мерки за подобряване качеството на въздуха под тепетата.
 
Десетки пловдивчани и представители на мастната власт дискутираха мерките и възможностите за подобряване качеството на атмосферата над града. Основните възможности, които бяха засегнати, са въвеждането на екотранспорт, редуциране на твърдите битови горива, разширение на озеленителната система, оптимизация на светофарните уредби, както и много други.
 
Част от присъстващите бяха категорични, че липсва ефективна мониторингова система за контрол на качеството на атмосферния въздух и система за своевременно оповестяване на населението при рязкото му влошаване. Други изтъкнаха липсата на интегритет при реализацията на мащабните градски проекти.
 
Сред присъстващите беше и зам.-кмета по транспорта Златин Велев. Той коментира продължителността на червения сигнал при новите т.нар. умни светофари с аргумента безопасност на движението и посочи статистика, от която става ясно, че произшествията и случаите на смърт и ранени през 2017-та са намалели в сравнение с 2016-та година.
 
Предварително набелязаните от „Бизнесът за Пловдив“ и допълнените от общественото обсъждане мерки ще бъдат внесени за разглеждане в Общинския съвет.  

Чуйте още от аудиото