Възраждат мандолинните традиции в Пловдив
Възраждат мандолинните традиции в Пловдив / netinfo
Възраждат мандолинните традиции в Пловдив
95326
Възраждат мандолинните традиции в Пловдив
  • Възраждат мандолинните традиции в Пловдив
Инициативнана група Траклинк с координационната подкрепа на фондация „Тракбукс” инициира преди две години предпоставки за оптимизиране на българо-италианското културно сътрудничество, посветено на избирането на Пловдив за културна столица на Европа съвместно с италианският град Матера. Инициативата се осъществява под програмното назаванието „Пловера”.
 
Едно от интересните начинания на международна програма „Пловера” е проекта „Мандо” за възраждане на мандолинните традиции в град Пловдив.
 
“При започване на това прекрасно намерение, в града от близо 40 години нямаше мандолини, методика за обучение или преподаватели. Всичко това беше създадено като организационен процес в рамките на 8 месеца и през 2016 година пред обществеността се появи първият младежки градски мандолинен оркестър. Обучението, провеждано по уникалната методиката на Джузепе Брандзоли позволяваше в рамките на няколко месеца на обучаващите да овладяват основните умения и възможности за ползване на този най- романтичен инструмент, който в последните години придобива световна популярност“, разказа в ефира на Дарик главният координатор на проекта Стефан Илинов.
 
Оригиналното звучене на инструмента позволява изпълнение на различни стилове и жанрове музика и бързо става постоянен спътник в ежедневието на много млади хора и възрастни хора. В САЩ мандолината е широко и успешно застъпена в кънтри музиката, както китарата и цигулката, в Еропа и най вече в Италия се използва не само като традиционен инструмент в националните музикални местни изяви, но и като солов и оркестров способ за изява в най-високи класически професионални нива. В Япония мандолината е почитана във всичките и разновидности, като инструмент за широкоспектърна изява на модерното японско изкуство с участие на училищни, академични и свободни граждански среди, разказа още Илинов.
 
По думите му, възраждането на мандолинните традиции в Пловдив е изключително находчиво и навременно начинание, което може да спомогне за активиране на българо-италианските и европейски културни връзки в аспекта на „Пловдив 2019” и след него.
 
„Успешното обучение на ученици в основните класове, прерастна в нуждата от по-високо организирана методическа дейност. Ето защо се създава специализирана музикална група в рамките на музикалното училище „Добрин Петков”, с бъдещи възможности за нейното преливане в бакалавърско ниво на обучение. Идеята е създаване на първите специализирани кадри в културният туризъм с музикални медиаторски възможности,  даващи им възможност за по успешно взаимодействие и презентационност на българският културен продукт, като познаваема част от бъдещото глобално духовно пространство.
 
В българска среда мандолината е много успешен изразител, както на международен репертоар, така и на българските традиции в съвременен музикален израз, което бе проверено и доказано на първото учебно турне в Италия в Пиза, Флоренция, Ливорно и Милано, чрез експериментална пловдивска младежка мандолинна формация4, подчерта още главният координатор на проекта Стефан Илинов.
 
Още за възраждането на мандолинните традиции в Пловдив чуйте в звуковия файл