Въвеждат разрешителни за музиканти на открито
Въвеждат разрешителни за музиканти на открито / netinfo
Да се въведе регистрационен режим за музиканти, диджеи и озвучители, които работят върху общински терени, за да се разреши въпросът с шумните ромски сватби, предлага ВМРО. Идеята, която преди месец бе лансирана първо от председателя на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев, бе доразвита днес от войводата Илко Илиев и представители на инициативните комитети от Столипиново и Аджисан махала. Срещу месечна такса от 20 лева музикантите ще получават разрешително за работа на открито.

Когато една фамилия иска да прави тържество насред улицата, тя трябва да представи и документа на озвучителя, който е наела. При наднормени децибели наказанието ще отнася човекът с уредбите, като ще му се отнема разрешителното за работа. В Пловдив има четири лаборатории, които могат да замерват нивата на шума, за да бъде контролът също в рамките на закона. Това е временно решение, докато се отреди терен и се построи ритуален дом за шумните тържества, каза Илко Илиев. Според него на утрешната среща в общината по проблема със сватбите на открито кметът Славчо Атанасов ще поддържа позицията на ВМРО.

Страстите по време на днешната среща се разгорещиха при спора около въпроса дали предлаганата мярка е дискриминационна и спрямо кого. Част от присъстващите твърдяха, че по селата също се правят такива шумни сватби, но тях никой не ги ограничава. Други пък посочиха, че новият режим за циганските сватби ще удари и уличните музиканти по Главната.

На звуковия файл Юсмен Камбер от инициативния комитет в Столипиново пита защо не закачат сватбарите по селата