Второ семейство, яло месо от Храбрино е прието с трихинелоза
Второ семейство, яло месо от Храбрино е прието с трихинелоза / снимка : dariknews.bg/ архив
Второ семейство, яло месо от Храбрино е прието с трихинелоза
69404
Второ семейство, яло месо от Храбрино е прието с трихинелоза
  • Второ семейство, яло месо от Храбрино е прието с трихинелоза

Още едно семейство е прието с трихинeлоза в Инфекциозната клиника на Университетска болница, съобщи доц. Димитър Вучев. Става въпрос за мъж, жена и дете на 5 годинки от Пловдив, които са яли месо от диво прасе от село Храбрино. Тримата са приети преди няколко часа, а мъжът е с оплаквания за висока температура и отоци по лицето. Той е член на ловната дружинка на Храбрино.

Първият пациент, постъпил в Инфекциозната клиника към УМБАЛ-Пловдив е от Стамболийски и е приет на 4-ти срещу 5-ти януари. През декември месец, той е ловувал в Пирдоп. След направения улов от диво прасе е приготвил колбаси, консумирани от семейството и близките му. Общо от месото са яли 10 човека, 5 от които са семейството му. Те са приети с трихинелоза в Инфекциозната клиника, а при останалите петима, близки на семейството, не се наблюдават оплаквания. На тях е предписано 3-дневно профилактично лечение. След проверка от страна на доц. Вучев е установено, че РИОКОЗ София констатира болестта при още 15 човека от Пирдоп, консумирали заразено месо.

Два дена след семейството от Стамболийски, в Клиниката е прието семейство от Храбрино. Това са мъж, жена и двете им деца. Майката и бащата са в среднотежка форма на трихинелоза. Тя не води до никакви тежки форми на зараза и е най-често разпространената, уточнява доц . Вулев. Децата са в във вече добро общо състояние.

Месото от Стамболийски и Храбрино е изследвано от Агенцията по храните, ХЕИ-Пловдив и лабораторията на Инфекциозна болница към УМБАЛ. И от трите места констатират наличие на паразити.

В момента, в Инфекциозната клиника от трихинелоза са приети общо 16 човека, 5 от които са деца.

Като основни симптоми, доц. Вучев отбелязва високата температура, от порьдъка на 39-40 градуса, оттоци около клепачите или цялата глава, мускулни болки и обриви. Симптомите могат да се появят от 5 до 45 дни след консумацията на заразено месо.

Коментарът на доц. Димитър Вучев за двата епидемични взрива на трихинелоза, можете да чуете в прикачения аудио-файл.