/ Thinkstock/Getty Images
Военни действия на ИДИЛ са сред снетите записи от компютрите на обвиняемите за радикален ислям, стана ясно по време на днешното заседание от процеса в Пазарджишкия окръжен съд. Видеа с такова съдържание са намерени при претърсване в дома на подсъдимия Райко Карталов. Някои видеофайлове са с продължителност до 1 час.

Иззети от аудио и видеозаписи от Ангел Симов, сочен за дясна ръка на проповедника Ахмед Муса Ахмед, съдържат пък проповеди на арабски език. В залата бяха представени и снимки на жени и момичета с бурки, за които Симов обясни, че са негови близки роднини, както и приятелки на дъщеря му.

След компютърните експертизи бе изслушана и балистична – на пушка, намерена в дома на Александър Иванов от Пловдив. Според вещото лице, оръжието, марка „Щаер Манлихер“, е със запазени външен вид и техническо състояние, така че може да възпроизведе изстрели.

Заседанието на Окръжния съд продължава в 14,00 часа, когато ще бъде гледана мярката за неотклонение на Ахмед Муса. От 14-тимата обвиняеми само той още е с постоянно задържане под стража, а вчера е депозирал искане за по-лека мярка.