/ БГНЕС
електронни винетки
100790
електронни винетки
  • електронни винетки
Конкретният казус е на слушатели на Дарик от Стамболийски, които са закупили няколко електронни винетки от Пощенската станция в града, но едва вкъщи забелязват, че на едната от тях в графата националност на автомобила пише Австрия, вместо България. Това е само един от случаите на объркана буква или цифра при закупуването на електронни винетки, който обаче може да ви "стъжни живота".

Правят профилактика на платформата за продажба на е-винетки

Независимо дали грешката е ваша при попълването на данните или на служител в пощата, бензиностанцията или друг търговски обект, откъдето купувате - решението е само едно - плащате за още една винетка с коректни данни, иначе не е изключено да си отнесете глобата на пътя.

винетки
Петър Тодоров


Случката е от края на януари, но вече месец нашият слушател Стоян Божев и съпругата му се лутат от институция на институция. Човекът твърди, че данните са продиктувани правилно на пощенската служителка, но тя ги е въвела погрешно в тол системата.

И тъй като регистрирали няколко автомобила със съпругата си, за неточността разбрали едва като се прибрали вкъщи и разгледали касовите бележки. След това отново отишли в пощата и поискали да се сторнира покупката, но им отговорили, че това не е възможно. Звъняли в АПИ и в бгтол и го накарали да напише заявление, след което да разгледат случая.

Как да си върнете парите, ако сте платили няколко пъти за винетка?

Един от служителите в бгтол дори им казал, че ако ги глобят на пътя, могат да обжалват в съда - т.е. те да си заведат дело...Г-н Божев се притеснява, че докато решат как да процeдират с техния случай институциите, те ще са нередовни шофьори...

винетки
Петър Тодоров


С надеждата да помогнем на човека, и ние от Дарик се сблъскахме с непомагащата българска администрация, която обича да отговаря с клиширани и-мейл съобщения. От Български пощи ни пратиха мейл, в който уточняват, че съпругата на Божев е подписала бележчицата с потвърждение на данните и така те не носят вина за допуснатата грешка.

Заради опити за измами спират конвертирането на хартиени винетки в електронни

Обърнахме се и към сайта bgtoll.bg с два въпроса: С така регистрирана винетка с националност на автомобила Австрия, човекът ще бъде ли глобен при проверка на пътя?

винетки
Петър Тодоров


Има ли възможност системата да се оптимизира, така че при въвеждане на български регистрационен номер, да излиза автоматично националност България? Уви, не получихме отговор на тези въпроси, а отново оправдания, че не носят отговорност, цитирам:

Омбудсманът с нова препоръка около проблемите с електроните винетки

"Здравейте,
Бихме искали да Ви обърнем внимание, че отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство е съответно на собственика или на ползвателя на превозното средство. Български Пощи  са партньор на Националния доставчик на услуги. С решение на УС на АПИ № 20969 от 18 декември 2018 г. е регистриран „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД като Национален доставчик на услуги (НДУ).

Приканваме потребителите, които закупуват е-винетка внимателно да преглеждат и проверят въведената от тях информация преди да потвърдят финалното плащане. Агенция "Пътна инфраструктура" и Националното тол управление не носят отговорност за погрешно въведена информация."

Министър Аврамова увери: Системата работи, е-винетки в над 5000 пункта

След като никой от тол управлението не ни отговори на въпросите, потърсихме младият програмист Стоян Трифонов с мнение: толкова ли е трудно да се оптимизира една електронна система? Според него бгтол би трябвало да е свързана със сървъра на КАТ, където са налични всички регистрирани в България автомобили и така биха могли да се избегнат например повторно плащане за един и същи автомобил или пък издаване на винетка на несъществеващ регистрационен номер.

винетки
Петър Тодоров


Междувременно в социалните мрежи се появиха множество съобщения на граждани, които са объркали някоя буква или цифра и така са купили винетка на някой друг. Във Фейсбук хората посрещат с усмивка несгодите си с нещо толкова елементарно иначе действие - регистриране в интернет. Докато обаче не се изгладят възможните пропуски в системата бгтол, бъдете внимателни какво изписвате и какво подписвате, за да не се изръсите двойно за винетка.

Чуйте повече в звуковия файл: