/ БГНЕС
В момента има над 5000 точки за закупуване на електронни винетки, които са много повече от точките, съществували преди това, за закупуване на хартиени винетки. Това отговори министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарния контрол на питане от народните представители Георги Свиленски и Димитър Данчев от ПГ на "БСП за България" относно политиката на министерството по въвеждането в действие на електронните винетки.
 
До края на януари са продадени над 440 000 винетки повече, отколкото за същия период на миналата година, посочи още министърът на регионалното развитие и благоустройството.
 
Министър Аврамова изтъкна, че начините за закупуването на електронни винетки са много по-лесни и достъпни за хората.

Омбудсманът с нова препоръка около проблемите с електроните винетки

 
Според нея е възможно само в отделни случаи на някой терминал за продажба на електронни винетки да възникне технически проблем, но той се отстраня своевременно.
 
Петя Аврамова уточни, че смущения и проблеми в системата е имало само в периода от 2 до 4 януари, но вече са възстановени всички погрешно надвзети средства.
 
Тя бе категорична, че системата за електронните винетки работи нормално, като са осигурени повече точки за закупуване на винетки. По думите й вече работят и тол автомобилите, които извършват проверки и събират компенсаторни такси.

С над 440 000 винетки повече са продадени до края на януари 2019 г. спрямо същия период на миналата година
 
В края на питането депутатът от ПГ "БСП за България" Георги Свиленски внесе искане, подписано от 59 народни представители, за провеждане на разисквания за темата за въвеждане на електронните винетки.
 
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че е изпълнено изискването на парламентарния правилник и на това основание насрочи разискванията по питането и гласуване на проекта за решение за следващото заседание, определено за парламентарен контрол.
БТА