/ БГНЕС
Защитен механизъм спрял продажбата на винетки
100521
Защитен механизъм спрял продажбата на винетки
  • Защитен механизъм спрял продажбата на винетки
Задействане на защитен механизъм на системата за електронни винетки е причината за проблема със сайта и търговските обекти от мрежата Националния доставчик на услуги, заяви за Дарик експертът от Националното тол управление проф. Олег Асенов.

Технически проблем затрудни продажбата на винетки
 
Вчера сайтът vinetki.bg на единствения официален партьор на АПИ беше недостъпен, а да се купят винетки от бензиностанции, пощенските клонове, касите на Easypay и други търговски обекти от мрежата беше невъзможно.

Шефът на АПИ подаде оставка заради хаоса с е-винетките

Повишеният трафик през вчерашния ден е разчетен от системата като опит за злонамерено действие, обясни проф. Олег Асенов.
 
"Гледайки статистиката на продажбите, вчерашният ден е бил денят с най-много продажби изобщо от началото на пускането на системата, над 80 хиляди. Събитието, което се случи за нас е важно от гледна точка на мащабиране и конфигуриране на системата при различни типове натоварване."
 
С 50 автомобила на Националното тол управление се следи за нарушители без винетки по републиканската пътна мрежа в момента, посочи проф. Асенов. По този начин се осигурява обучение на място от гледна точка пътната безопасност – начин на заставане на пътя, правилно позициониране и спиране на автомобилите. Разработени са инструкциите за правоприлагане, добави той:
 
"Така че дори и на магистралите да се използват лентите за ускорение и влизане на магистрала, да се използват изходите, например от бензиностанции или крайпътни обекти, когато автомобилът не е в темпов режим на каране, не се намира в лента, в която може да бъде спрян, така че да създаде условия за себе си или за други  участници в движението да бъдат в риск."

Как да си върнете парите, ако сте платили няколко пъти за винетка?
 
3 631 автомобила са проверени от 15 януари до момента. На нарушителите са съставени 23 акта за установяване на административно нарушение и са наложени 30 компенсаторни такси, уточни Олег Асенов.