/ БГНЕС
160 терминала за самотаксуване за купуване на е-винетка са монтирани до момента, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. От тях 32 машини са инсталирани на 14 гранични контролно-пропускателни пунктове. Това са „Капитан Андреево”, „Дунав мост – Русе”, „Дуранкулак“, „Кардам”, „Гюешево”, „Олтоманци”, „Станке Лисичково”, „Златарево“, „Калотина”, „Кулата”, „Капитан Петко войвода”, „Лесово”, „Брегово” и „Връшка чука”. Апарат за е-винетки е инсталиран и в най-близката бензиностанция до пукта „Дунав мост 2” при Видин – „Съни ойл”.
 
Останалите 127 терминала са разположени в търговски обекти в цялата страна.
 
На пунктовете „Калотина” и „Кулата” са разкрити гишета, на които влизащите в България шофьори могат да платят в брой за е-винетка.  
 
Към момента електронни винетки могат да бъдат купени на каса и платени в брой в Областните пътни управления, в офисите на мобилния оператор А1 и в клоновете на Easy Pay, както и чрез сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение и терминалите за самотаксуване. От 12:00 ч. утре започва поетапната продажба на е-винетки в пощенските клонове, съобщиха от „Български пощи”.
 
Електронните винетки влязоха в сила от 1 януари, но се оказа, че възможности за закупуване, освен чрез сайта bgtoll.bg и мобилното приложение, почти няма. Инсталирането на терминали за самотаксуване закъсня. Закъсняха и продажбата в търговски обекти. Според председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“, продажбата в клоновете на „Български пощи“ и големите вериги бензиностанции трябваше да започне днес. Това обаче не се случи.
 
Стартът на тол системата беше съпътстван и от други проблеми. Някои водачи, например, заплатиха електронната си винетка повече от веднъж. Регионалният министър Петя Аврамова увери, че тези граждани ще получат обратно парите си, като за целта трябва да подадат заявление в свободен текст в Областно пътно управление или в Централното управление на АПИ.
 
До 15 януари ще има гратисен период, през който водачите без винетка по републиканската пътна мрежа няма да бъдат санкционирани, а ще бъдат насочвани към най-близкото място, откъдето могат да закупят такава.
 
Заради технически проблеми беше отменена възможността за конвертиране на хартиени в електронни винетки. Хартиените винетки са валидни и трябва да останат залепени на предното стъкло на автомобила до изтичането на срока им.
 
Заради фалстарта на толсистемата постовете си загубиха директорът на Националното тол управление Антон Антонов,  Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси в АПИ, и Радослав Николов, съветник на министъра на регионалното развитие.