/ БГНЕС
Технически проблем с продажбата на винетки
100507
Технически проблем с продажбата на винетки
  • Технически проблем с продажбата на винетки
Нов провал на системата за електронни винетки. Заради технически затруднения на единствения Национален доставчик на услуги, с който Агенция „Пътна инфраструктура“ има договор, днес електронни винетки не можеха да се купят от търговската мрежа за разпространение.
 
Купуването им бе възможно чрез сайта bgtoll.bg, мобилното приложение BGTOLL, терминалите и на касите Областните пътни управления. Техническият срив се случи в момент, когато валидността на купени през миналата година винетки масово изтича. Проблемите бяха отстранени малко след 17 часа.

Как да си върнете парите, ако сте платили няколко пъти за винетка?
 
Сайтът vinetki.bg на единствения Национален доставчик на услуги, с който АПИ има сключен договор „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД, се срина. На него се появи съобщението „Отстраняваме в спешен порядък временно затруднение в системата. То ще бъде отстранено възможно най-бързо! Моля, приемете нашите извинения за неудобството!” По време на затруднението винетки не беше възможно да се купят от клоновете на „Български пощи“, на касите на Easy Pay, от магазините на мобилния оператор А1, както и от бензиностанциите, автосервизите и други търговски обекти, включени в мрежата на официалния партньор на АПИ.
 
Електронните винетки влязоха в сила от 1 януари тази година с фалстарт. Заради техническите проблеми и липсата на пунктове за продажба бе въведен гратисен период без глоби за шофьорите без винетка по републиканската пътна мрежа до 15 януари. Беше отменена и възможността за конвертиране на хартиени в електронни винетки, което не беше задължително, а само препоръчително.

Шефът на АПИ подаде оставка заради хаоса с е-винетките
 
Заради хаоса при въвеждането на системата постовете си загубиха директорът на Националното тол управление Антон Антонов, Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси в АПИ, и Радослав Николов, съветник на министъра на регионалното развитие.