/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов лично поиска оттеглянето на Светослав Глосов
Инж. Светослав Глосов
100230
Инж. Светослав Глосов
Министър Петя Аврамова
  • Инж. Светослав Глосов
  • Министър Петя Аврамова
След трите оставки в Агенция "Пътна инфраструктура" и регионалното министерство заради хаоса с продажбата на електронни винетки, на 9 януари сутринта оставка подаде и шефът на управителния съвет на агенцията инж. Светослав Глосов. Той депозира оставката си незабавно, след устно отправено от премиера искане да бъде поета отговорност.

Въпреки че системата трябваше да заработи от началото на тази година, още в първите дни се оказа, че на голяма част от граничните пунктове няма терминали, от които чужденците да си купят винетка, както и че такива липсват масово по бензиностанциите.

Двама ръководители в АПИ са уволнени заради хаоса с винетките

До този момент шефът на АПИ твърдеше, че системата за продажба на винетки работи, но днес за за първи път призна, че продажбата на електронни винетки е била съпътствана от трудности и неприятни моменти за гражданите: „Трудностите, които бяха създадени в началото на годината с продажбите на електронни винетки, доведоха до доста неприятни моменти и недоволство от страна на гражданите. След разговора, който проведохме при министър-председателя считам, че трябва да се поеме повече отговорност от тази, която беше в началото на седмицата, така че депозирах своята оставка, която беше приета“.

Петя Аврамова: Винетната такса е задължителна по закон

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова обяви, че всеки ден се въвеждат нови начини за купуване на електронни винетки. Към момента действащи начини са на касите на А1, на два електронни сайта и мобилните им приложения, на терминали за самотаксуване по всички гранични пунктове и в 1400 пощенски станции.

Продължава да се работи и по идеята за въвеждане на възможност за купуване на винетка през банкомат, обясни Аврамова.

Омбудсманът поиска удължаване на гратисния период за е-винетките

Тя отговори на призива на омбудсмана Мая Манолова за удължаване на гратисния период, в който шофьорите без винетка да не бъдат глобявани:

„Призовавам всички водачи на МПС да спазват закона. Законът е – всеки кара своя автомобил по републиканската пътна мрежа като е заплатил съответната винетна такса. Това е държавна такса за използване на републиканската пътна мрежа и аз призовавам всички, вече имат много начини да закупят винетка, няма причина да има водач на пътя, който не е закупил винетка по някаква техническа причина“.

На 5 януари по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов двама ръководители в агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и един от съветниците на регионалния министър бяха освободени от работа.

Като член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" беше освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа.

С постовете си се разделиха още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.