/ БГНЕС
Започна продажбата на е-винетки в пощенските станции
100223
Започна продажбата на е-винетки в пощенските станции
  • Започна продажбата на е-винетки в пощенските станции
Започна продажбата на електронни винетки в клоновете на „Български пощи“. В около 50 станции обаче няма онлайн връзка и там няма как да се продават винетки, заяви за Дарик главният изпълнителен директор на „Български пощи” Деян Дънешки. На места в труднодостъпните региони все още няма интернет покритие, уточни той.
 
Водачите трябва да проверяват внимателно данните за регистрационния номер на автомобила, вида и валидността на електронната винетка, вписани в служебния бон, който им дават пощенските служители, преди да го подпишат, обясни ръководителят на писмовния салон в Централна поща в столицата Зоя Данова.

Започва продажбата на е-винетки и в пощите

Във всички 2900 точки, където мобилните оператори имат покритие, ще се продават винетки на каса в рамките на работното време, каза Деян Дънешки: „Там, където няма връзка, все пак системата, която изпълнява услугата, е електронна и трябва да има връзка между нея и съответната пощенска станция. На места в труднодостъпните райони има пощенски станции, които нямат такава връзка и там се работи с т. нар. офлайн режим, но те са 50 станции”.
 
Най-дългата валидност на винетка за автомобили над 3.5 тона е един месец, тъй като за тези превозни средства от 16 август ще стартира новата система, при която ще се плаща за изминато разстояние, а не за време, уточни Деян Дънешки: „К1 и К2 винетките ще се продават на месечен принцип, тоест годишна винетка за тях няма да има. Това е свързано с очакването за стартиране на самата тол система, където ще бъде по друг начин отчитането”.

160 терминала за самотаксуване и купуване на е-винетка вече са монтирани

Новост при продажбата на електронни винетки е издаването на служебен бон, който клиентът проверява и подписва след проверка на данните, обясни ръководителят на писмовния салон в Централна поща в столицата Зоя Данова: „След като касиерът въведе данните в задължителните полета, на клиента се предоставя служебен бон. Той трябва да провери всичко служебния бон дали е коректно нанесено и ако е съгласен, изписва си фамилията, полага подпис и след това вече се извършва продажбата на самата винетка. Най-важното е дали е коректно въведен регистрационният номер на колата, валидността и категорията на винетката”.  
 
Първият пощенски клон, където беше продадена електронна винетка, е този в сливенското село Жельо Войвода.

Поискаха оставката на Томислав Дончев за хаоса с електронните винетки
 
Електронни винетки могат да се купят онлайн на сайта bgtoll.bg и чрез мобилното приложение.
 
160 терминала за самотаксуване бяха монтирани до понеделник. От тях 32 машини са инсталирани на 14 гранични контролно-пропускателни пунктове.
 
Електронни винетки могат да бъдат купени на каса и платени в брой в Областните пътни управления, в офисите на мобилния оператор А1 и в клоновете на Easy Pay. Електронни винетки се продават и на сайта vinetki.bg, който е официален партньор на Агенция „Пътна инфраструктура“. Там може да бъде видяна и наличната мрежа от търговски обекти.
 
Отпадна възможността за преобразуване на хартиените в електронни винетки. Хартиените стикери, чийто срок изтича през 2019 година, запазват валидността си и трябва да останат залепени на предното стъкло на автомобила.