/ БГНЕС
До 15 януари шофьорите няма да бъдат спирани и глобявани
АПИ спря конвертирането на хартиени винетки в електронни
100165
АПИ спря конвертирането на хартиени винетки в електронни
  • АПИ спря конвертирането на хартиени винетки в електронни
От днес Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) спира конвертирането на хартиените винетки в електронни. Спирането се налага, тъй като системата засича голям брой опити за фалшифициране.

Заради липсващото пълно обезпечаване с терминали за купуване на електронни винетки пък шофьорите няма да бъдат спирани и глобявани до 15 януари. Това съобщиха от ръководството на националното ТОЛ управление в Пътната агенция след множество сигнали за липсата на терминали по граничните ни пунктове, от които чужденците да закупят електронна винетка.

Колко отнема преобразуването на хартиени в електронни винетки?

Конвертирането на хартиените винетки в електронни се спира, тъй като системата на АПИ за анализ на потенциални измами дава сигнали за недобросъвестно конвертиране за близо 1/3 от конвертираните досега, обясни проф. Олег Асенов, ръководител на отдел "Информационно обслужване" в Агенцията.

"Имаме 168 винетки, конвертирани за един регистрационен номер. Те са редовни. Имаме и 48 месечни винетки, също конвертирани на един регистрационен номер. Броят на транзакциите, които са за конвертиране е повече от 150 пъти по-голям от броя на транзакциите, т.е. обръщенията към сайта, които са за реално закупуване. Изобщо няма бъг в системата. Това са реални данни, които показват, че част от потребителите се опитват да видят какво и как системата ще реагира", коментира експертът.

От 17 декември досега са конвертирани 47 000 хартиени стикера

Във връзка със сигналите за липса на терминали за закупуване на електронни винетки по граничните ни пунктове директорът на ТОЛ управлението Антон Антонов обясни, че в момента единствено на Капитан Андеево има монтиран терминал, в близките дни ще има на Дуранкулак, а до края на месеца на всеки от останалите гранични пунктове.

По думите му от 7 януари ще има обезпечена мрежа за продажба на електронни винетки. До 15 януари пък Пътна полиция и новата ТОЛ полиция няма да да глобяват шофьорите, ако нямат електронна винетка.

Важно за шофьорите: Всичко за електронната винетка

Защо системата за продажба на електронни винетки не заработи от 1 януари, въпреки че беше обявен дори по-ранния й старт, проф. Олег Асенов обясни: "Това е една сложна и комплексна техническа система, която само този, който реално я развива, може да усети ритъма, пулса и механизма, по който тя се развива и обогатява непрекъснато като функционалност. Това е най-сложната информационна система в реално време в България, която работи в момента".

Към момента електронна винетка с пари в брой може да се купи само от Областните пътни управления у нас. За чужденците вариантите ще бъдат същите, които ще заработят реално от 7 януари - бензиностанции, пощенски клон, онлайн.

Засега отговорност за неработещата ефективност система на АПИ няма да се търси от никого.