/ БГНЕС
Продажбата на електронни винетки започва от 17 декември, но най-ранната дата на начало на валидността им е 1 януари, тъй като на тази дата те влизат в сила според Закона за движение по пътищата, заяви за Дарик директорът на „Националното ТОЛ управление“ Антон Антонов. Шофьори, които нямат винетки, а ще пътуват по републиканската пътна мрежа до края  година, трябва да си закупят хартиени стикери с по-къс срок на валидност, добави той.
 
От 1 януари електронните винетки ще могат да се валидират за деня на закупуването, като това ще отнема до 5 минути след получаване на плащане в системата.
 
От 17 декември също така водачите, които имат хартиени стикери, валидни и през следващата година, ще могат да ги преобразуват в електронни. Преобразуването не е задължително, а препоръчително. Шофьорите, които не са конвертирали винетките си, няма да бъдат глобявани при проверка, стига да са запазили хартиените стикери на предното стъкло на колата.

От 17 декември пускат в продажба електронните винетки за автомобилите
 
Продажбата на електронни винетки и преобразуването на валидните и следващата година хартиени винетки в електронни започва в понеделник на уебсайта bgtoll.bg, мобилното приложение за Android и iOS  bgtoll.
 
„Най-важното е хората да знаят регистрационния номер на автомобила, за който искат да закупят електронната винетка, както и за какъв период от време им е необходим. Ако я купят на 17 декември, най-късната дата, на която може да я активират е 17 януари. Тяхната валидност в закона за пътищата започва от 1 януари, така че това е и най-ранният период, в който могат да валидират. Ако през това време нямат още винетка, могат да си закупят хартиена за 1 седмица или най-краткият срок е до 1 януари“, обясни Антон Антонов.

Как ще плащаме тол таксите и електронните винетки?
 
При преобразуване на хартиена винетка, която е валидна и следващата година, шофьорите трябва да въведат регистрационния номер и дата на валидност на винетката.
 
Преобразуването не е задължително, а препоръчително. Шофьорите, които не са конвертирали винетките си, няма да бъдат глобявани при проверка, стига да са запазили хартиените стикери на предното стъкло на колата.

Уикенд винетката ще струва 10 лева