/ БГНЕС, архив
От август догодина тежкотоварни автомобили дата ще плащат тол такса
Как ще плащаме тол таксите и електронните винетки?
99500
Как ще плащаме тол таксите и електронните винетки?
  • Как ще плащаме тол таксите и електронните винетки?
Шофьорите няма да бъдат длъжни да представят издадена електронна винетка или доказателство за извършено плащане при проверка. Наличието им ще се установява от контролните органи по електронен път. Това предвижда проект на Наредба за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и изминато разстояние, публикувана от регионалното министерство за обществено обсъждане.
 
От 1 януари 2019 г. хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни като цените няма да бъдат променяни. За леките автомобили се въвежда и уикенд винетка, която ще важи от 12.00 ч. в петък до 23.59 ч. в неделя на същата седмица. До 16 август винетка ще трябва да имат и водачите на тежкотоварни автомобили, а след тази дата те ще плащат тол такса.
 
Уикенд винетката ще струва 10 лева

Пътните такси ще се плащат в брой, по банков път или с карта, в обекти за продажба, разположени на граничните контролно-пропускателни пунктове или в близост до тях, в областните градове на страната, по протежение на платената пътна мрежа, както и чрез терминали за самотаксуване.
 

БГНЕС, архив


Електронната винетка ще съдържа уникален идентификационнен номер, данни за регистрационния номер на пътното превозно средство, държавата, в която то е регистрирано, неговата категория, датата на плащане и период на валидност. Тя ще се изпраща под формата на електронно съобщение на имейл адрес, в случай че такъв е посочен при купуването й. Електронната винентка ще се отразява и в електронната система за издадените винетки, поддържана от Агенция „Пътна инфраструктура“.
 
Обясниха как ще плащаме тол таксите и електронните винетки
 

БГНЕС, архив


Автомобилите над 3,5 т ще плащат тол такса на база изминато разстояние след 16 август 2019 г. Разстоянието ще се отчита чрез монтирано бордово устройство, което изпраща данни. Водачите, които нямат такова устройство, ще могат да платят тол такса посредством еднократна маршрутната карта.