/ БГНЕС
От 1 януари 2019 г. ще има и електронна уикенд винетка на цена 10 лв.
 

От Нова година въвеждаме и електронна уикенд винетка с цена 10 лв. Тя ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя. Това съобщи в телевизионно интервю министърът  на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Целта е да бъдат улеснени и облекчени финансово хората, които ползват републиканската пътна мрежа само през почивните дни, отбелязват от регионалното министерство.

Обясниха как ще плащаме тол таксите и електронните винетки

Министърът напомни, че от 1 януари 2019 г. винетките стават електронни, като цената им няма да се променя. Товарните автомобили ще плащат тол такса за изминато разстояние, като системата ще заработи от средата на месец август. Дотогава и тежкотоварният транспорт над 3,5 тона ще е на електронни винетки.

В момента се разработва модела за тарифиране на тола. "Системата, която внедряваме, е сред най-модерните и гарантира, че няма как през страната да премине товарен автомобил, който да не плати", категорична бе министър Аврамова.

Парламентът одобри въвеждането на тол системата и електронните винетки

Освен сателитно проследяване, ще има и наземен контрол със 105 коли, които ще следят за автомобили с неплатени такси. Нередовните водачи ще бъдат глобявани, като се предвижда компенсаторната такса за лек автомобил без винетка да е 30 лв., а за товарните автомобили над 12 това - 70 лв.