/ БГНЕС
От днес влизат в сила електронните винетки
100147
От днес влизат в сила електронните винетки
  • От днес влизат в сила електронните винетки
От днес влизат в сила електронните винетки. Цените им остават непроменени. Шофьорите, които имат валидни и през 2019 година хартиени винетки могат да ги конвертират на сайта bgtoll.bg, чрез който се закупуват електронни винетки. Преобразуването не е задължително, а препоръчително. Водачи, които не го направят, няма да бъдат глобявани, стига да запазят стикера на предното стъкло на автомобила си до края на валидността му.
 
За камионите над 3,5 тона е-винетките ще са валидни до 15 август 2019 г. включително. От 16 август за тях се въвежда тол и ще заплащат не за време, а за изминато разстояние.

17 декември: Пускат електронните винетки в продажба
 
С влизане в сила на е-винетка отпада необходимостта да се залепва хартиен стикер на предното стъкло на автомобила, а при проверка шофьорите не са задължени да представят документ, удостоверяващ купуването й.
 
Всички хартиени винетни стикери, купени през 2018 година, които изтичат след 1 януари 2019 г., запазват валидността си и водачите трябва да ги оставят залепени. Сайтът www.bgtoll.bg дава възможност за конвертиране на валидните хартиени винетки към електронни. Това не е задължително, но се препоръчва за улеснение при пътуването. При спиране от тол контрола, водачите няма да се считат за нарушители, ако имат валидна винетка, залепена на стъклото. До момента вече са конвертирани 47 000 хартиени винетки.

Важно за шофьорите: Всичко за електронната винетка
 
Електронна винетка може да се купи чрез сайта www.bgtoll.bg, мобилно приложение и терминалите за самотаксуване на граничните пунктове и в търговските обекти. Запазва се и традиционният начин за продажба - в брой в търговски обекти и в областните пътни управления на Агенция “Пътна инфраструктура”.
 
При покупка чрез сайта bgtoll.bg и на терминалите може да се плаща с кредитна и дебитна карта. През уеб сайта е възможен и банков трансфер, но ако шофьорите изберат тази възможност, трябва да предвидят 1-2 дни, които са необходими, за да се отрази плащането в системата, както е при всички банкови плащания.
 
Най-важно при закупуване на електронна винетка е правилното въвеждане на регистрационния номер на автомобила, както и периода и началната дата на валидност. Системата позволява е-винетката да бъде активирана с дата най-късно 30 дни след  момента на купуването ѝ.

електронни винетки
БГНЕС

Хората с увреждания ще продължат да получават безплатни винетки, като, според Министерството на труда и социалната политика подаването на заявления може да започне от 2 януари 2019 година.
 
Нарушителите без винетка ще могат да заплатят компенсаторна такса, която да им продължи пътуването до края на астрономическия ден. На следващия ден липсата й отново ще се смята за нарушение.
 
В случай, че водачът не плати компенсаторната такса в 14-дневен срок, влиза в сила наказателно постановление и се налага глоба – за леките автомобили тя е 300 лева, а за камионите над 3,5 тона е 1800 лв.
 
От началото на продажбата на е-винетки на 17 декември 2018 г., вече са купени 13 000 броя за 1,3 млн. лв. Цените на всички видове винетки остават непроменени и през 2019 г.