/ БГНЕС
Хартиените винетки, преобразувани в електронни се отразяват на сайта bgtoll.bg на следващия ден. 5000 заявки за конвертиране на хартиена в електронна винетка са направени във вторник, когато стартира уебсайтът на Националното ТОЛ управление. От Агенция „Пътна инфраструктура“ уточняват, че заявките се обработват и се отразяват на интернет страницата в деня след подаването им.
 
Продажбата на електронни винетки през сайта bgtoll.bg, мобилното приложение bgtoll и през близо стоте терминала за самотаксуване, които са инсталирани към момента започна вчера в 14 часа. Час след стартирането на електронните платформи бяха купени 46 е-винетки, а близо 400 хартиени стикера – конвертирани.

Важно за шофьорите: Всичко за електронната винетка
 
До края на деня пък са подадени 5000 заявки за конвертиране на хартиена в електронна винетка.
 
Един ден отнема към момента отразяването на конвертираните хартиени винетки на сайта bgtoll.bg, от 19 декември обаче се планира данните за преобразуваните винетки да се нанасят в системата няколко пъти на ден. Така шофьорите, конвертирали своята винетка, още в същия ден ще могат проверят дали тя е отразена в системата.

Над 300 електронни винетки бяха закупени в първия ден
 
От Агенция „Пътна инфраструктура“ уверяват, че всички подадени заявки за конвертиране към е-винетка ще бъдат отразени в системата своевременно, за да бъдат избегнати неудобства за шофьорите след настъпването на Новата година, когато влиза в сила новата е-винетка. Оттогава ще заработи и т.нар. „ТОЛ полиция“.
 
Конвертирането на хартиените винетики, валидни и през 2019 година, не е задължително, а препоръчително. Водачите, които не го направят няма да бъдат глобявани, стига да имат валиден хартиен стикер на предното стъкло на автомобила си. Хартиеният стикер трябва да запазят и водачите, който са преобразували винетките си.