/ БГНЕС, архив
Омбудсманът Мая Манолова изпратила препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и до ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) с искане да бъде удължен гратисния период, в който шофьорите няма да бъдат глобявани за липса на електронни винетки. Това съобщиха от кабинета на Манолова.

Шефът на АПИ подаде оставка заради хаоса с е-винетките

По официална информация 15 януари е датата, до която водачите няма да бъдат санкционирани. Според Манолова обаче срокът е несправедливо и некоректно определен. Той трябва да продължи до момента, в който системата за продажба на е-винетки заработи, така че гражданите да не биват глобявани, ако не изпълнят законовите изисквания, не по тяхна вина.

Омбудсманът отбелязва пет основни проблема, които се дължат на лоша администрация, която "се оказа неподготвена и за огромно съжаление не реагира своевременно и адекватно на случващото се".

Двама ръководители в АПИ са уволнени заради хаоса с винетките

Липса на пунктове за продажба на е-винетки на ГКПП, софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, изтеглени повече средства при банкови преводи при плащането им, липса на потвърждение при конвертиране на хартиен винетен стикер към е-винетка и нерегламентиран достъп до системата са слабостите, са посочени в препоръката на Манолова.