Петя Аврамова
Петя Аврамова / darikradio.bg
През лятото на тази година ще заработи изцяло електронната тол система за тежкотоварни камиони. Това обясни в предаването „Седмицата“ по Дарик министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.
 
Министърът съобщи още, че до 2024 година автомагистрала "Хемус" трябва да е изцяло готова. „ Хемус“ за Северна България е необратим процес. Правителството отпусна 1,350 млрд. лева, с които тази магистрала да бъде построена, като индикативният срок за завършване на цялата магистрала е 2024 г.”, допълни регионалният министър.
 
Петя Аврамова обясни още: "2019-а е годината, в която въвеждаме електронната система за платена пътна такса. Понеже през 2018 г. са продавани хартиени винетки, които имат срок и през 2019 г., тази година системата ще работи на смесен режим. Тоест, ако вие имате валиден хартиен винетен стикер и ви спрат контролните органи на Националното тол управление, както и Пътна полиция, вие няма да бъдете глобен. Системата ще заработи в идеалния си вид 2020 г. Снимането и правоприлагането за липса на винетка ще бъде от контролните автомобили на пътя. Тоест през 2019 г. няма да има електронно правоприлагане, няма да получавате за това, че сте сниман на пътя и системата не е регистрирала, че имате електронна винетка, защото тя няма как да регистрира, че имате хартиена и затова няма да има правоприлагане по електронен път".
 
"Правоприлагане има и то ще бъде от колите на тол контрола и Пътна полиция. Част от автомобилите на тол контрола вече са на пътя, а всъщност след въвеждането на тол системата тежкотоварният трафик ще бъде следен електронно и системата ще отчита наличието на плащане. Тоест през лятото ще заработи електронната система само за камионите за плащането на тол таксите", посочи още министър Аврамова.

Цялото интервю с министър Петя Аврамова чуйте в darikradio.bg