ВКС:Подсъдимите по делото „Джурково” са невинни
ВКС:Подсъдимите по делото „Джурково” са невинни / netinfo

Върховният касационен съд потвърди оправдателните присъди на тримата обвиняеми по делото „Джурково” и остави в сила решението на Пловдивския окръжен съд, подписано от съдия Галя Георгиева, която произнесе решенията през ноември 2005 година.

 

Бившата директорка на Дома за деца с дълбоки умствени увреждания „Джурково” Стефка Николова, старшата медицинска сестра Румяна Янкова и фелдшерът Красимир Ушев бяха обвинени, че поради немарливост в работата си от ноември 1996 до март 1997 г. са причинили смъртта на 13 деца, болни от церебрална парализа.

Съдебният състав с председател Галя Георгиева прецени, че събраните материали по делото не доказват вината на тримата.

 

Мотивите за оправдателните присъди бяха : обвиняемите не са виновни че държавата е отпускала по 56 стотинки за дневна издръжка на дете в Дома преди 10 години. С тези пари е трябвало да се покриват разходите за храна, отопление, лекарства, облекло, чаршафи и завивки. Това е било крайно недостатъчно за нормалното отглеждане на децата, е заключението на тройната комплексна експертиза, изготвена от специалисти от Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ) и от икономист. Недостигът на храна и отопление не е бил по вина на подсъдимите, няма връзка между немарливост в тяхната работа и смъртта на децата, приеха магистратите. Повторна медицинска експертиза също е категорична, че основна причина за смъртта на децата са техните вродени заболявания.