Височината на Симеон - според мястото
Височината на Симеон - според мястото / снимка: Plovdiv24.bg
От четири на две са редуцирани възможните места, на които може да бъде инсталиран паметникът на цар Симеон Велики, съобщи кметът Славчо Атанасов. Отпаднали са вариантите монументът да стои на колелото до панаира или пред входа на изложението заради сложната подземна инфраструктура, която минава оттам. Ще се избира между възможностите статуята да бъде на върха на Джендем тепе или на площадчето пред областната управа, обясни градоначалникът.

Ако Симеон бъде качен върху хълма, цялата фигура заедно с коня ще е висока 15 метра, като под нея няма да има постамент. При инсталиране на паметника на площад “Никола Мушанов” до ресторант “Стадиона” конникът ще е по-дребен, но качен на постамент, като 15 метра ще бъде общата височина на композицията. Кметът Славчо Атанасов коментира, че предпочита паметникът да бъде на върха на най-високия пловдивски хълм. С това обаче не е съгласен митрополит Николай, който още от миналата година настоява там да се вдигне храм на покровителя на Пловдив свети Ерм.

Ще се опитам да убедя дядо Николай, че цар Симеон е бил воин на църквата и мястото му е на Младежкия хълм, коментира Славчо Атанасов. Днес преди обед той и скулптурът Николай Савов се качиха на тепето, за да огледат мястото, където може да бъде разположен паметникът.