/ iStock/Getty Images
Ще бъде в шест града в пловдивска област
ВиК-Пловдив стартира проект за доизграждане и реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи в шест града на област Пловдив, а именно в Пловдив, Карлово, Хисаря, Асеновград, Първомай и Стамболийкси, съобщи на пресконференция управителят на дружеството Спартак Николов.

Проекта е на стойност 137,830 млиона лева, от които 97 милиона лева е безвъзмездно финансиране по ОП "Околна среда". Общата дължина на ВиК мрежите, които ще бъдат изградени е 56 км., от които 39,5 км. са водопроводни, а останалите 16,5 км. канализация. Екипът е съставен от 17 външни експерти, от които 9 инженери, поясни ръководителя на проекта Тодор Тодоров.

Основната цел на проекта е подобряване на съществуващите системи за управление на питейните и отпадъчните води чрез повишаване качеството на услугите във ВиК-Пловдив, ограничаване отрицателното въдействие на заустваните отпадни води и осигуряване на екологосъобразно заустване на битовите отпадни води. Една от основните цели е и намаляване загубите на вода под 50 процента, каза Спартак Николов и добави, че през 2014г. загубите на вода в Пловдивска област са били 62 процента, а през настоящата са сведени на 55 на сто.

Проекта е с продължителност 54 месеца до март 2024 г., като през настоящата година реални дейности по изпълнението ще започнат само в Стамболийски, а във всички останали градове дейностите стартират в началото на 2022 г.
БТА