В Тракия икономическа зона стартират проекти за 50 млн. евро
В Тракия икономическа зона стартират проекти за 50 млн. евро / TEZ

С 1500 нови работни места „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ) приключи 2015 г. Още толкова се очаква да бъдат открити през тази година с изграждането на проекти на обща стойност около 50 млн. евро, съобщава инж. Пламен Панчев. Той конкретизира кои са предстоящите инвестиции.

До няколко дни българска козметична компания очаква Акт 16 за модерната си база в зона „Марица“. Предприятието включва производство на продаваната и в Китай маркова козметика от розово масло, роботизиран склад и офис помещения. Досега компанията е вложила над 5 млн. евро и продължава да инвестира.

В Тракия икономическа зона стартират проекти за 50 млн евро
netinfo
Производител на детайли за бяла техника започва ново производство в завода си в зона „Куклен“, част от ТИЗ.

Преди три години германската Mecalit стъпи в България, за да е по-близко до основните си западноевропейски клиенти, изнасящи производството си на изток, а основната цел беше оттук да се снабдяват германски предприятия. В желанието си да разшири бизнеса си обаче сега пловдивският завод навлиза в нова област - производство на пластмасови елементи за автомобилната индустрия. В допълнителната линия са инвестирани близо 3 млн. евро, а сред клиентите са големи автомобилни компании.

Германският предприемач Райнер Зигмунд от верига за облекла втора употребa, в партньорство с фонд за дялови инвестиции, започва строителството през март 2016 г. на сортировъчен завод за употребяван текстил, който ще бъде разположен в зона „Марица“. Инвестицията в сградата и сортировъчните машини е за около 2,5 млн. евро, като в предприятието ще работят 120-150 души.

„Завърши проектирането и на агроцентър „Калояново", информира инж. Панчев. Центърът ще улесни достъпа до пазара на селскостопански производители независимо от размера им. На първия етап ще бъде изградено тържище, където производителите ще могат да си партнират и така да бъдат доставчици на клиенти като търговските вериги, които търсят големи обеми. На следващия етап се предвижда да има и преработвателни предприятия за сокове, консерви и т.н. Цялата инвестиция ще бъде за над 5 млн. евро.

Нов инвеститор в ТИЗ е производител на кормилна и задвижваща техника, която през май миналата година закупи близо 20 дка край град Куклен. Сега проектирането вече е приключило и строителството на новия завод започва.

Предварителен договор е сключен и с още един германски производител на автомобилни части. Фирма от САЩ в областта на машиностроенето също проявява интерес да инвестира край града на тепетата, както и китайска компания за производство на автомобилни компоненти. Доста напреднал е проектът на българо-немска фирма за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост. Компанията закупи над 20 дка в индустриална зона „Марица“ за фабриката си.

На финалната права са и преговорите с международна компания в областта на електрооборудването. Те стартираха преди половин година и се очаква да приключат до месец. Със сигурност обаче е взето решение, че инвестицията ще бъде в „Тракия икономическа зона". В завода ще работят 1000 души. В зоната край Пловдив предприятия вече имат големи компании от сектора като ABB и Schneider Electric.

ТОПЛАТА ВРЪЗКА БИЗНЕС - ОБРАЗОВАНИЕ

Именно оттук се инициира заедно с „Клъстер Тракия икономическа зона“ нов подход в „отглеждането“ на кадри. Кметът на Раковски Павел Гуджеров и директорът на професионалната гимназия в града „Петър Парчевич" Петър Карпаров подкрепят предложението им да се обучават деца в областта на електротехниката. „Решихме на първо време от тази година да стартираме една паралелка с две специалности - маркетинг и елмонтьор“, конкретизира Карпаров.

Учениците ще могат да ходят на практика в двата завода на АББ и ще имат осигурена работа след завършването. Фирмата ще оборудва и кабинет в гимназията. „Това е начинът да убедим децата да останат да учат в Раковски, а не да бягат в големия град. Дано и други фирми от ТИЗ да проявят интерес“, надява се директорът.

„С община Марица и „Уилям Хюз" обмисляме подобна опция за училището в Калековец“, говори за подобряване на връзката бизнес-образование инж. Панчев. Той смята, че по този начин ще се подпомогне интеграцията и реализацията на ромското население. Това вече се случва в завода на английската фирма. А фондация „Бауерзакс“ след като приключи обучението на хора в неравностойно икономическо положение, с фокус върху ромите, вече свързва работодателите от ТИЗ с търсещите работа представители на малцинствата.

Всъщност образованието да се променя по начин, който да отговаря на нуждите на бизнеса от кадри, инициира още миналата година община Пловдив.

„Клъстер Тракия икономическа зона“ подпомага този процес като се ангажира за повече инвестиции от страна на бизнеса в обучението, адаптирането на образователните програми, да има повече стажове и повече подкрепа за младите хора директно да попадат в работна среда след края на образованието си. Клъстерът служи и като мост към висшето образование и науката, работи по европейските програми заедно с инвеститорите, свързва и нашите научни звена с чуждите такива, за прилагане на световните иновации у нас.