В Садово мотивират ромски деца да остават в училище
В Садово мотивират ромски деца да остават в училище / снимка: dariknews.bg
В Садово мотивират ромски деца да остават в училище
76839
В Садово мотивират ромски деца да остават в училище
  • В Садово мотивират ромски деца да остават в училище

Близо 60 деца от община Садово, предимно от малцинствата, са застрашени всяка година от отпадане от училище, съобщи за Дарик ръководителят на проекта "Деца в риск" Петър Петров.

Проектът е насочен към 510 деца от 10 детски градини в общината. Установихме, че между 60 и 90 от тях са силно застрашени да отпаднат рано от училище по различни причини. Затова целта ни е да повишим мотивацията на децата и техните родители да ги изпращат на училище, обясни ръководителят на проекта.

За целта ще бъдат обучени 2-ма ромски медиатори и 2-ма психолози, които ще работят с децата и родителите и с около 30 учители от детските градини. Те ще бъдат включени в различни извънкласни дейности. Ще бъдат оборудвани и обзаведени кабинети за тези дейности в детските градини и ще бъдат изградени типови детски площадки. Предвиждат се и ежемесечни срещи с родителите и децата, на които да се дискутират различните проблеми и предизвикателства пред тях, свързани с обучението в училище.

Двугодишният проект се финансира с 220 000 евро по специална норвежка програма, със съдействието на Съвета на Европа и Министерството на образованието и науката, уточни още ръководителят на проекта Петър Петров.

Чуйте повече в прикачения файл.