Денят на Свети Спиридон в Пловдив
Денят на Свети Спиридон в Пловдив / Искра Койчева, Дарик радио Пловдив
С възпроизвеждане на занаятчийски ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането, ще започне традиционното отбелязване на еснафския празник „Св. Спиридон“ в Пловдив. Стартът е в 10.10 часа в двора на Регионалния етнографски музей в града. Събитието е подкрепено и от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, както и от Регионалната занаятчийска камара.

Цялото шествие от празнично облечени занаятчии и граждани ще потегли към църквата „Св. Петка“, където ще бъде отслужена тържествена литургия. След като се почерпят с осветеното Еснафско пендихаро - петохлебие и коливо - варено жито, за здравето на всички живи и починали майстори, всички ще потеглят под съпровода на гайда и тъпан през централната пешеходна улица, за да се върнат в Етнографския музей. Там устабашията - най-старият и почитан майстор, ще извика кандидатите за майстори, ще държи напътствена реч и ще ги препаше през рамо с червен пояс. В миналото еснафът им подарявал скромен набор от инструменти, а устабашията ги плесвал по врата и изричал: „Стани като мен!“.
 
Тази година кандидатите за майстори са 7 на брой - четирима ножари, две дами – художествено плетиво и една – художествени тъкани. Има и един чирак – кожар, който е напреднал в обучението си и ще бъде произведен в калфа. Произведенията им ще се изложат в Етнографския музей, за да покажат на всички, че кандидатите са заслужили майсторското си звание.
 
Денят на "Св. Спиридон" е известен в страната като „Денят на майсторите“. Почита се като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др.

В чест на светеца покровител еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. Денят завършвал с празничния зиафет - угощение, където майстори, калфи и чираци сядали на обща трапеза и се веселяли както подобава